Pozor na obsah a složení bělicích produktů

PM
Tým Profimed
čtení na 2 min
Sdílet na
V listopadu 2012 vešla v ČR v platnost vyhláška Státního ústavu pro kontrolu léčiv /SÚKL/ č.244/2012 Sb. o stanovení hygienických požadavků na kosmetické produkty, která stanovuje maximálně přípustný obsah peroxidů /6%/ v produktech na bělení zubů. Vyhláška tak reagovala na ustanovení EU ohledně bezpečnosti a ochrany zdraví pacientů a „teoreticky“ tak znemožnila používání a prodej bělicích gelů s vysokým obsahem H2O2, které při nesprávné aplikaci mohly poškodit měkké tkáně a ústní sliznice, resp. v některých specifických případech i sklovinu zubů.

Ne všechny společnosti zareagovaly dostatečně rychle, proto se až dnes objevuje na trhu mnoho přípravků, které nově nabízejí vybělení zubů bez „nebezpečných“ peroxidů. Je nutno zmínit, že efektivně vybělit zuby se dá poměrně těžko. Vývojové firmy věnují nemalé prostředky do výzkumu nových bezpečných technologií.

Z těch nejznámějších zmíníme např. OxyGuard švýcarského Swissdentu, Ardox – X společnosti Coswell v produktech BlanX či iQ+ Active Oxi technologie v produktech UltraDex. Jejich produkty jsou ověřené, co do funkčnosti i bezpečnosti. Bohužel, některé technologie nových bělicích prostředků pouze vyměnily nešetrné koncentrace peroxidů za jiné nešetrné a potenciálně nebezpečné oxidy.

Pravdou je, že reakce oxidací je ve vztahu k odstranění pigmentů z potravin na zubní sklovině velice efektivní. Proto nebylo pro některé firmy nic jednoduššího, než peroxid vyměnit za jiný oxid, kde peroxid je vázán pouze v jiné chemické vazbě. Jejich reklamní slogany se doslova „ohánějí“ formulacemi bez peroxidů, ale velice těžko budete hledat na jejich stránkách složení a obsah bělicích produktů. Příkladem může být např. bělicí sada Mr.White ZERO. Bělicím činidlem je sodium perborate monohydrate, což je v českém překladu perboritan sodný, který se průmyslově vyrábí mimo jiné i z peroxidu vodíku. Perboritan sodný je velice efektivní bělidlo, které můžete najít např. v produktech WC Domestos nebo tabletách do myček nádobí Henkel. Nařízení komise EU 109/2012 o povolování a omezování chemických látek hodnotí perboritan sodný jako potencionálně rizikový a nebezpečný produkt, který mimo jiné negativně působí a toxicky ovlivňuje reprodukční schopnosti organismu. Proto by se expozice na lidský organismus měla omezit v maximální možné míře. Rozmyslete se tedy, než zvolíte vhodný produkt na bělení zubů a přijďte se poradit se zkušenými odborníky.

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny